Medlemsservice
 
 
 
 

Glemt password?

Medlemskab

Tidsskrift

Ordenshistorisk Tidsskrift udkommer ca. 2 gange om året.

Se en liste over indholdet her

Bogudgivelser

Ordenshistorisk Selskab står bag udgivelser af bøger med ordensrelateret indhold.

Se en liste over bøgerne her

Ordenshistorisk Forlag

Ordenshistorisk Forlag er et forlag som - uafhængigt af Ordenshistorisk Selskab - udgiver bøger om ordener og medaljer.

Se listen af udgivelser her

  Udskriv artikel

Mødereferat - Fra orlogsgast til viceadmiral - Om H. A. Nyholm

Den 1. februar holdt Anders Vidstrup, medlem af Ordenshistorisk Selskab, et yderst interessant og meget engageret foredrag om viceadmiral Hans Alfred Nyholm.
Mødereferat - Fra orlogsgast til viceadmiral - Om H. A. Nyholm

Viceadmiral Nyholm og hans miniaturespænde

Foredraget tog udgangspunkt i Nyholms eksamensbeviser, udnævnelsespapirer, ordensdiplomer, dekorationer m.m., en stort set komplet samling, der var lagt frem til beskuelse i forlængelse af foredraget.
Meget passende blev foredraget holdt i Marineforeningen Københavns smukke lokale på Nyholm, Holmen.


Efterhånden som karrieren skred frem, modtog Nyholm forskellige ordener, f.eks. den polske orden Polonia Restituta og den på vore breddegrader sjældent sete brasilianske Maritime Fortjenstorden med tilhørende diplom.


Under den tyske besættelse af Danmark var Nyholm aktiv i modstandskampen, bl.a. med transport af illegale våben og ikke mindst med efterretningsarbejde. Nyholm blev taget af tyskerne, sad i Shellhuset, blev udsat for tortur og blev sendt til kz-lejren Neuengamme. Han overlevede opholdet, men helbredet var ødelagt for altid.


For sin indsats i efterretningsarbejdet fik Nyholm flere udenlandske dekorationer: Den amerikanske Legion of Merit og Medal of Freedom, den britiske Order of the British Empire, den franske Æreslegions orden m.fl.


Som nævnt viste Vidstrup en stor set komplet samling af Nyholms papirer og dekorationer. Det har krævet ham meget besvær og megen tid at nå så langt, idet viceadmiralens effekter var spredt over flere auktioner. Forhåbentlig kan den smukke samling også fremover blive udelt i Danmark til minde om en fremragende modstandsmand.


Nogle af de fremviste effekter:


Nogle af de fremviste effekter